Cartoons op de voorpagina's

Bijna alle Vlaamse kranten publiceren vandaag op hun voorpagina cartoons over de aanslag op de redactie van het Franse magazine Charlie Hebdo. Daarnaast hebben ze cartoons met elkaar uitgewisseld die ze naast elkaar publiceren.

Op de voorpagina van Het Nieuwsblad staat een cartoon van een man met baard die de handen voor zijn gezicht houdt. “Ik durf me nergens nog te vertonen”, zegt hij. De tekening is voorzien van de titel ‘Zwarte dag voor de profeet’.

De voorpagina van Het Belang van Limburg getuigt van de ijverigheid waarmee cartoonisten gisteren weer aan het werk gingen. De krant zet er alle cartoons van de Vlaamse en Franstalige kranten.

‘Je Suis Charlie’ staat op de voorpagina van Gazet van Antwerpen, met daarbij een paginagrote cartoon.

De Standaard zet op zijn voorpagina de cartoon die Charlie Hebdo in 2011 publiceerde na de eerdere aanslag met een molotovcocktail. ‘Liefde sterker dan de haat’ luidt de titel. De tekening toont twee kussende mannen, de ene een moslim, de andere een redacteur van het blad.

Ook De Morgen zet een paginagrote cartoon op de voorpagina. ‘Ze zijn gewapend’, klinkt het, als een gewapende man een cartoonist ziet.

De voorpagina van De Tijd heeft geen cartoon, maar is volledig zwart. Er staat enkel ‘Je suis Charlie’, de steunbetuiging die gisteren de hele wereld rondging.

Ook Het Laatste Nieuws zet geen cartoon op de voorpagina, maar in het editoriaal geeft het wel het advies om “te blijven lachen”. “Wie de halve redactie van Charlie Hebdo neerschiet in de naam van Allah is niet ‘anders’ dan wij. Die is minder dan wij. Jazeker, dan is het wij tegen zij”, klinkt het nog.