Kerry betuigt zijn steun in het Frans

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn steun betuigd aan het Franse volk na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, waarbij vanochtend twaalf doden vielen. Kerry deed dat in vlekkeloos Frans, tijdens een persconferentie in Washington.

“Ik wil me rechtstreeks tot de Parijzenaars en alle Fransen richten”, zei Kerry, “om te zeggen dat alle Amerikanen hen bijstaan. Maar dat we ook solidair zijn met uw engagement in de strijd tegen extremisme en uw vastberadenheid om de waarde die extremisten zo bang maakt en die onze landen altijd verenigd heeft: de vrijheid.”

Kerry drukte in zijn steunbetuiging, die hij eerst ook al in het Engels voerde, zwaar op het belang van persvrijheid en vrije meningsuiting. “Geen enkel land weet beter dan Frankrijk dat vrijheid een prijs heeft, want het is in Frankrijk dat talloze democratische idealen het daglicht gezien hebben”, zei Kerry. “De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zijn fundamentele en universele waarden. Het gebeurt dat die principes aangevallen worden, maar ze zullen nooit uitgeroeid worden.”