Deense Mohammed-cartoonist reageert

Satire moet altijd een plaats kunnen hebben in een democratische samenleving. Dat heeft de Deen Kurt Westergaard, die in 2005 bekend werd met een controversiële cartoon van de profeet Mohammed, vanmiddag gezegd tegenover de Deense radio. Hij noemde de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo "griezelig en vreselijk".

De cartoon, waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld met een bom als tulband, verscheen in 2005 in de Deense krant Jyllands-Posten. Het was de meest spraakmakende tekening uit een reeks van twaalf cartoons over Mohammed. De cartoon zorgde wereldwijd voor ophef onder moslims.

Westergaard krijgt sindsdien politiebescherming. Desondanks werd in zijn eigen huis een moordaanslag op hem gepleegd, die hij ternauwernood overleefde. Ook de redactie van Jyllands-Posten werd bedreigd.

Na de aanslag in Parijs vreest Westergaard niet noodzakelijk meer voor zijn veiligheid. "De Deense geheime dienst zorgt er sinds jaren voor dat ik rustig en veilig kan leven. Ik ben er zeker van dat ik dat ook verder zal kunnen doen", aldus de cartoonist tegenover de Deense radio.