Westen steunt Frankrijk na aanslag

Heel wat westerse politici hebben de terroristische aanslag op de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo streng veroordeeld. De Britse premier David Cameron noemde de aanslag “een barbaarse aanval”. Ook paus Franciscus en VN secretaris-generaal Ban Ki-moon hebben al gereageerd op de feiten.

Het Amerikaanse Witte Huis heeft de aanslag "in de meest krachtige bewoordingen" veroordeeld. "Heel het Witte Huis is solidair met de families van hen die gedood werden of gewond raakten bij deze aanslag", stelde Josh Earnest, de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama. Earnest bood de samenwerking van de VS aan om Frankrijk te helpen bij het onderzoek naar de terreurdaad. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft "geschokt" gereageerd op de aanslag. "Dit is niet alleen een aanslag op het leven van de Franse burgers en de interne veiligheid van Frankrijk, maar ook een aanslag op de pers- en meningsvrijheid, een fundament van onze vrije en democratische cultuur, wat door niks te rechtvaardigen is", aldus de bondskanselier.

Ook Belgische politici reageren

In ons land gaf premier Charles Michel (MR) een eerste reactie op Twitter. “Shock, wanhoop en angst na de schietpartij vanochtend in Parijs”. Bart De Wever (N-VA) sprak van een “afschuwelijke, laffe moordaanslag”. "Aanslag op vrije pers is aanslag op democratie. Onaanvaardbaar en shockerend. Diep medeleven met alle betrokkenen", schrijft minister Kris Peeters (CD&V) op Twitter. Ook Vlaams sp.a-fractieleider John Crombez is "verbijsterd en gechoqueerd". PS-voorzitter Elio Di Rupo is "verschrikkelijk gekwetst" door het gebeuren. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) noemt vrije meningsuiting, vrije media en humor "essentieel voor een democratie". Ook minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) is diep geschokt door de aanslag. In een persbericht betuigt hij zijn medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers, aan het Franse volk en aan de overheid. Volgens Reynders gaat het om “een aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een kostbare fundamentele vrijheid die we moeten blijven verdedigen”.

Ook Koning Filip heeft zijn medeleven betuigd met de families van de slachtoffers. Op de officiële Twitteracount van het paleis verscheen de boodschap: "Onze gedachten gaan uit naar de Franse natie en de nabestaanden van de aanslag."