Wake in Parijs voor slachtoffers

Bij een aanslag op de kantoren van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs zijn twaalf doden gevallen, onder wie twee agenten. Er zijn ook zeker vijf gewonden, vier mensen zijn kritiek. De daders zijn voortvluchtig, er is een klopjacht aan de gang.

Drie mannen vielen rond de middag de kantoren binnen, met maskers en gekleed in het zwart. Ze waren zwaarbewapend met kalasjnikovs en zelfs een raketlanceerder. Volgens getuigen schoten ze als gekken om zich heen. Ze zouden ook verwezen hebben naar de beruchte Mohammedcartoons uit 2006. Andere getuigen zeggen dat de mannen riepen: "We hebben de profeet gewroken."

Toen de politie ter plaatse kwam ontstond er een vuurgevecht. De daders zijn daarna gevlucht met een wagen. Tijdens hun vlucht hebben ze nog een agent koelbloedig geëxecuteerd op straat. De daders zijn nog steeds voortvluchtig. Er is een klopjacht aan de gang, 3.000 agenten zijn op zoek naar de terroristen.

De politie spreekt nu over mannen die mogelijk een militaire training gekregen hebben. Ze baseren zich daarvoor op de koelbloedigheid waarmee ze te werk gingen en ook de manier waarop ze hun wapens hanteerden.

 

Charlie Hebdo is een Frans satirisch blad. In 2006 deed het heel wat stof opwaaien toen het als een van de weinige Europese tijdschriften de Deense Mohammedcartoons publiceerde. In 2011 was er al eens een aanslag op Charlie Hebdo, toen er een molotovcocktail naar de gebouwen werd gegooid. De aanleiding was toen de eenmalige uitgave van 'Charia Hebdo', waarvan Mohammed de hoofdredacteur zou geweest zijn.