Sneeuw en vrieskou in Midden-Oosten

In de zomer stijgt het kwik er makkelijk tot boven de 40 graden, maar in de winter kan het ook in het Midden-Oosten stevig vriezen. In grote delen van Israël viel al tien centimeter sneeuw en er is nog meer op komst. Een sneeuwstorm zou het land vandaag met meer dan een halve meter sneeuw kunnen bedekken. De overheid besliste alvast om de scholen gesloten te houden. Sneeuwruimers staan klaar om de straten vrij te maken.

In de Gazastrook wachten Palestijnen bang de verwachte winterprik af. Sinds het geweld met Israël vorig jaar oplaaide liggen vele huizen er nog altijd in puin. Duizenden gezinnen wonen in tijdelijke tentenkampen van de VN. Vriestemperaturen en sneeuw zouden hun hachelijke situatie nog een stuk erger maken.

Ook Turkije ondergesneeuwd

Ook in Istanboel, de grootste stad van Turkije, zijn alle scholen gesloten door de sneeuw en de vrieskou. De stad heeft 2.000 arbeiders ingezet om de straten sneeuwvrij te houden. Enkele ferry’s op de Bosporus en vijftig vluchten zijn geschrapt. De weersvoorspellingen brengen niet veel beterschap. Deze week kan het kwik in Istanboel nog tot -16 graden zakken.