Acht levensvatbare planeten ontdekt

Astronomen van het Harvard-Smithsonian Centre in het Amerikaanse Cambridge hebben acht nieuwe planeten ontdekt waarop leven mogelijk is. Twee daarvan lijken heel goed op onze eigen aarde.

De planeten werden door de Keplertelescoop gevonden en draaien rond een verre zon in ons melkwegstelsel. Door de ontdekking is het aantal kleine levensvatbare planeten in de zogenoemde Goudlokjezone verdubbeld. De Goudlokjezone staat voor een gebied dat noch te warm noch te koud is en het aanwezige water dus niet bevriest of verdampt.

Water en gesteente

In de zoektocht naar levensvatbare planeten staat water centraal, omdat dat de sleutel is tot leven. Astronomen focussen zich daar op, maar daarnaast moet het ook een gesteenteplaneet zijn. Ook dat zou bij de nieuwe planeten goed kunnen.

Zeker bij twee planeten, Kepler-438b en Kepler -442b. De eerste is slechts twaalf procent groter dan de aarde en draait rond een zon die kleiner en koeler is dan de onze. Volgens de onderzoekers  is er 70 procent kans dat het een gesteenteplaneet is. De Kepler-442b ligt met een waarschijnlijkheid van 97 procent in levensvatbaar gebied.

Grote afstand

Natuurlijk spelen er nog heel wat andere zaken een rol om te bepalen of er effectief leven mogelijk is. Dat onderzoeken is lastig, gezien de grote afstand tussen de aarde en de ontdekte planeten. Kepler-438b ligt op 470 lichtjaar en Kepler-442b op 1.100 lichtjaar.