Veto Obama tegen omstreden pijpleiding

De Amerikaanse president Barack Obama zal zijn veto gebruiken als het nieuwe Congres instemt met de door de Republikeinen gesteunde wetgeving rond de aanleg van de omstreden Keystone XL oliepijpleiding, zo heeft woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis gezegd.

Het kan de komende weken tot een eerste confrontatie tussen de uitvoerende en wetgevende macht leiden, meldt de conservatieve nieuwszender Fox. Het Witte Huis kwam met de dreiging van een veto enkele minuten nadat het 114de Congres voor het eerst bijeenkwam. In beide kamers dienden parlementsleden wetsvoorstellen in rond Keystone, als één van hun eerste werkzaamheden en als een belangrijk symbolisch dossier voor de Grand Ole Party.

In de Senaat zeggen de Republikein John Hoeven en de Democraat Joe Manchin dat er zestig verkozenen achter het wetsvoorstel staan en dat er uiteindelijk zeker 63 voor zullen stemmen. Dat is meer dan nodig. In het Huis van Afgevaardigden zou er bij een stemming vrijdag helemaal geen probleem zijn, aldus Fox. Indien de wetgeving door het Congres raakt en de president zijn veto stelt, is het de grote vraag of de top van de volksvertegenwoordiging een tweederdemeerderheid bij elkaar kan krijgen om dat veto naar de prullenmand te verwijzen, aldus de nieuwszender.