Janssen test vaccin ebola op mensen

Janssen, het Belgische filiaal van farmareus Johnson & Johnson, is een preventief ebolavaccin aan het testen op mensen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De vaccins worden niet in België gemaakt, maar er is wel een duidelijke Belgische link.

Janssen heeft samen met de Deense partner Bavarian Nordic meer dan 400.000 vaccinbehandelingen geproduceerd voor gebruik in klinische onderzoeken. Dat gebeurde in het Nederlandse Leiden. Toch is er een duidelijke Belgische link in het project. "De Belg Paul Stoffels is als Chief Scientific Officer heel erg bezig met de ontwikkeling", zegt woordvoerder Tim De Kegel. Aan het hoofd van de vaccinontwikkeling staat een andere Belg, Johan Van Hoof.

Janssen gaat het vaccin nu testen bij 72 gezonde volwassen vrijwilligers onder leiding van de Oxford Vaccine Group, onderdeel van de afdeling kindergeneeskunde van de universiteit van Oxford. De eerste vrijwilligers hebben hun initiële dosis al ontvangen. Later wil het bedrijf aanvullende tests doen in de Verenigde Staten en uiteindelijk ook in Afrika. Er zijn nog twee andere vaccins tegen het ebolavirus in de maak, bij GlaxoSmithKline en Merck.