'Herbruikbare' raket: lancering uitgesteld

Ruimtevaartbedrijf SpaceX kon vandaag geschiedenis schrijven met de raket Falcon 9, maar de lancering ervan werd op het laatste moment stopgezet door technische problemen. De raket heeft als missie het International Space Station (ISS) te bevoorraden, maar de aandacht gaat vooral uit naar de terugkeer van de raket. SpaceX wil de raket namelijk doen landen op een platform in de Atlantische Oceaan. Dat zou een primeur zijn.

Rond 12u20 moest de Falcon 9 gelanceerd worden vanop Cape Canaveral. De raket zou een capsule naar de ruimte brengen met reserveonderdelen, water, voedsel en bevoorrading voor het ISS. Eenmaal de capsule losgekoppeld is, zou de terugreis naar de aarde starten. Maar de lancering kon uiteindelijk niet gebeuren door technische problemen. Vrijdag zou een nieuwe poging ondernomen worden.

50% slaagkans

Normaal gezien wordt een raket bij zo’n missie niet gerecupereerd, maar daar wil SpaceX nu verandering in brengen. Een platform van 91 bij 52 meter moet als landingsbaan dienen. Geen evidente opdracht, vorig jaar liep een zachte landing in de oceaan al fout af. Volgens de eigenaar van SpaceX, Elon Musk, is er nu 50% kans op slagen. "Bij vorige pogingen hadden we een landingsnauwkeurigheid van 10 kilometer. Deze keer mikken we op een nauwkeurigheid van 10 meter", klinkt het in een persbericht.

Kostprijs zakt

Het zou alvast een primeur betekenen voor de ruimtevaart en eentje met grote gevolgen. De kostprijs van dergelijke reizen zou namelijk sterk dalen, aangezien de raket meermaals gebruikt kan worden. En het is ook een stapje dichter naar de grote droom van Musk: een reis naar Mars, waarna de raket terug kan vliegen naar aarde.