Dossier Strijd tegen IS

IS keurt begroting van 2 miljard goed

De terreurgroep Islamitische Staat heeft voor het eerst een begroting opgesteld voor zijn kalifaat in Syrië en Irak. De begroting ter waarde van 2 miljard dollar voorziet in alle uitgaven van “de overheid” voor 2015 in het gebied dat de Islamitische Staat onder controle heeft. Er werd ook een Islamitische bank geopend in Mosul. Dat meldt het Arabische nieuwsmedium al-Araby.

Volgens de bronnen van al-Araby past de bekendmaking van de jaarlijkse begroting van Islamitische Staat in de verhoogde controle die de terreurgroep als “overheid” wil uitvoeren in de regio die het onder controle heeft.

In de begroting voor 2015, die naar verluidt een te besteden bedrag van 2 miljard dollar omvat, zijn onder meer kosten opgenomen voor de strijd tegen de Westerse coalitie en de regeringslegers van Irak en Syrië. Het grootste deel van het geld gaat dan ook naar het loon van de duizenden jihadisten die voor Islamitische Staat vechten.

Belgische staat geeft 64 miljdard euro uit

Een deel van het budget gaat ook naar uitkeringen voor armen, wezen en families van gesneuvelde jihadisten. Ter vergelijking: de uitgaven van de Belgische overheid bedragen dit jaar ruim 64 miljard euro.

Het geld dat Islamitische Staat gebruikt voor zijn begroting, komt voornamelijk uit olie-inkomsten, maar de terreurgroep heft in zijn grondgebied ook belastingen. Daarnaast haalt IS ook geld uit raids op vijandige konvooien en militaire basissen.