Klok tikt voor brandweer Australië

De Australische brandweer is verzeild geraakt in een race tegen de tijd. De natuurbranden in het zuiden van het land zijn nog niet onder controle, maar de komende dagen gaat de temperatuur opnieuw fors oplopen. Daardoor wordt het nog lastiger om het vuur te blussen.

“Het vuur blijft branden en is er een duidelijk gevaar. Er zijn heel wat opflakkeringen, er zijn bomen gevallen of ze dreigen te vallen. De branden kunnen opnieuw grillig worden. We moeten zorgen dat we geïnformeerd blijven”, zegt Michael Colson, van de brandweer.

De brandweer waarschuwt dat de temperatuur vanaf woensdag kan oplopen. De premier van Zuid-Australië, Jay Weatherill, verklaarde dat het van kapitaal belang is het vuur onder controle te krijgen vooraleer het opnieuw warmer wordt in Australië. Weatherill kondigde daarom aan blusvliegtuigen in te zetten om de vuurzee te bestrijden.

Er zijn al zeker dertig huizen vernield door de bosbranden. Bij de brandweer maken ze zich zorgen dat er nog maar huizen in de as gelegd zullen worden. “De wind is van richting veranderd, waardoor het vuur is opgelaaid in moeilijk bereikbare gebieden in de buurt van belangrijke plaatsen.”