“Schip met opzet op zandbank gevaren”

De bemanning van het autovrachtschip dat vlak voor de Engelse zuidkust is gestrand, heeft het schip bewust op een zandbank laten vastlopen omdat het slagzij begon te maken. Dat heeft Hoegh Autoliners, de eigenaar van het schip, meegedeeld.

Het 180 meter lange schip Hoegh Osaka was op weg van het Engelse Southampton naar het Duitse Bremerhaven toen het zaterdag vastliep op een zandbank in de zee-engte tussen Groot-Brittannië en het eiland Wight.

"Ons vaartuig begon hevig slagzij te maken kort nadat het de havenhad verliet. De kapitein heeft beslist om het vaartuig en zijn bemanning te redden door het op een vastbank te laten vastlopen", zo verklaart Ingar Skiaker van Hoegh Autoliners het ongeval. "Dit toont de bekwaamheid en het zeemanschap aan van onze bemanning die met zulke moeilijke omstandigheden geconfronteerd werd."

Momenteel zit het schip nog altijd vast voor Engelse zuidkust. De Hoegh Osaka hangt in een hoek van 45 graden schuin in het water. De 25 bemanningsleden op het cargoschip konden in de nacht van zaterdag op zondag wel met een helikopter en reddingsboten in veiligheid worden gebracht. Het scheepvaartverkeer wordt niet gehinderd door het ongeval en er is ook geen sprak van verontreiniging van het zeewater.