Léonard voorlopig geen kardinaal

Paus Franciscus heeft een lijst van twintig nieuwe kardinalen vrijgegeven. Op die lijst is er geen plaats voor de Belgische aartsbisschop André-Jozef Léonard. De nieuwe kardinalen worden op 14 februari aangesteld tijdens het consistorie, aldus het Vaticaan.

Van de twintig nieuwe kardinalen zijn er vijftien (afkomstig uit veertien landen) jonger dan 80 jaar. Zij zullen dus stemgerechtigd zijn indien er een nieuwe paus moet worden gekozen.

De kardinalen leggen de verbinding tussen Rome en de kerken wereldwijd, zei paus Franciscus in zijn zondagse Angelus-gebed. Van de nieuwe kardinalen komen er zeven uit Europa, vijf uit Latijns-Amerika, drie uit Azië, drie uit Afrika en twee uit Oceanië. Er staat geen Noord-Amerikaan op de lijst.

De paus zal onder meer stemgerechtigde kardinalen benoemen uit landen als Kaapverdië, Myanmar, Tonga en Ethiopië. De Fransman Dominique Mamberti is het enige lid van de Curie op de lijst.

Volgens Radio Vaticaan zullen zes landen voor het eerst vertegenwoordigd zijn in het college van kardinalen. Dat college zal vanaf 14 februari 228 leden tellen, onder wie 125 stemgerechtigde, zo meldt het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.Media.

In de aanloop naar het consistorie zullen de kardinalen in Rome gedurende twee dagen reflecteren over de hervorming van de Romeinse Curie, het centrale bestuursapparaat van de rooms-katholieke kerk.