Dossier Strijd tegen IS

IS toont 8ste video met Britse journalist

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een nieuwe video vrijgegeven waarin de Britse gijzelaar en journalist John Cantlie te zien is. Deze keer geeft hij een rondleiding in de Iraakse stad Mosoel, die volledig in handen is van IS. Het gaat al om de achtste propagandavideo met Cantlie, die sinds 2012 is ontvoerd.

In de video, die acht minuten duurt en professioneel is gemaakt, brengt Cantlie een bezoek aan de markt, het ziekenhuis en een politiekantoor. “Het leven gaat zijn gewone gang”, zegt hij. “En dat voor het eerst na de chaos die is ontstaan door de Amerikaanse invasie destijds.”

"Probeer me te redden"

Als op een bepaald moment een vliegtuig de stad overvliegt, gaat Cantlie er cynisch naar roepen. “Gooi nog eens een bom. Probeer me nog eens te redden.”

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen Sky News op de hoogte te zijn van de video en de inhoud ervan te onderzoeken.

Gewone kledij

In de eerste video’s waarin Cantlie door IS werd opgevoerd, sprak hij telkens van achter een bureau. Hij was toen nog gekleed in een oranje pak, de outfit die zowat alle gijzelaars moeten dragen. Maar in een video die in oktober werd vrijgegeven, dook hij plots op in de Syrische stad Kobane. Ook toen was hij gewoon gekleed en wilde hij aantonen hoe goed het leven er wel niet is.

De 43-jarige John Cantlie werd in november 2012 ontvoerd in Syrië, samen met de Amerikaanse journalist James Foley. Die laatste werd in augustus vorig jaar vermoord.