Slecht weer oorzaak crash AirAsia

De crash van het passagiersvliegtuig van AirAsia is veroorzaakt door het slechte weer. Dat heeft de Indonesische weerdienst gezegd. Het toestel zou door dikke wolken zijn gevlogen, waardoor er ijsvorming optrad en de motoren beschadigd raakten.

De weerdienst baseert zich onder meer op een oproep van de piloot, die vroeg om op grotere hoogte te vliegen om zo een onweer te vermijden. Maar omdat het vliegverkeer op dat moment zo druk was, kreeg hij daarvoor niet onmiddellijk de toestemming. Het vliegtuig verdween kort daarna van de radar.

Vijfde brokstuk gevonden

De Airbus A320-220 stortte precies één week geleden neer in de Javazee. Aan boord waren 162 passagiers en bemanningsleden. 31 lichamen zijn al geborgen. Op de zeebodem zijn ook al vijf grote wrakstukken gelokaliseerd, maar duikers hebben die nog niet kunnen bereiken. "Het zicht op de zeebodem was nul en het lag er vol modder", verklaarde het hoofd van de reddingsoperatie. De twee duikers werden teruggeroepen en er zal nu een onderwatercamera worden ingezet.