Gouverneur van NY Cuomo overleden

Driemalig gouverneur van New York Mario Cuomo is donderdag overleden, slechts enkele uren nadat zijn zoon Andrew ingezworen werd voor zijn tweede ambtstermijn. Dat melden bronnen binnen de familie. De Democratische partij vroeg hem twee keer, in 1988 en 1992, om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, maar Cuomo weigerde dat. Hij werd 82, en overleed aan een hartfalen. In een portret heeft The New York Times het over een man die de aandacht kreeg van het hele land met een "overtuigende publieke persoonlijkheid" en een "krachtige verdediging van het liberalisme".

Cuomo leidde de staat New York van 1983 tot 1994. Veel van zijn ambitieuze plannen voor de stad werden gesmoord door recessie en geldtekort. In 1982 liet Cuomo voor het eerst van zich horen, toen hij toenmalig burgemeester van New York Ed Koch versloeg bij de democratische voorverkiezingen voor de gouverneur van New York.

Ronald Reagan

Na zijn "Tale of Two Cities"-toespraak op de Democratic National Convention van 1984 raakte hij in heel het land bekend als groot redenaar. In die toespraak haalde hij uit naar de Verenigde Staten als "shining city on a hill", zoals toenmalig president Ronald Reagan het land noemde. Hij verweet Reagan niet bewust te zijn van het bestaan van verarmde Amerikanen.