Stuurloos schip met migranten bij Italië

Een schip met 450 migranten aan boord en zonder bemanning stevent momenteel af op de Italiaanse kust. Dat heeft de Italiaanse kustwacht donderdag gemeld. De Italiaanse marine heeft intussen de controle van het schip overgenomen. 

Rond middernacht bevond het schip zich op zo'n 65 kilometer van de kaap van Santa Maria di Leuca, in het uiterste zuidoosten van Italië. "Als gevolg van de moeilijke weersomstandigheden is het schip enkel bereikbaar via de lucht", zo staat te lezen in een persbericht.

Geen bemanning

Het vaartuig werd geïdentificeerd als de Ezadeen, die onder de vlag van Sierra Leone vaart. De boot verplaatste zich aanvankelijk aan een snelheid van zeven knopen (13 kilometer/uur), maar kreeg toen te maken met een motorpanne. Het schip werd bij het vallen van de nacht door de Italiaanse kustwacht opgemerkt, op zo'n 130 kilometer van de kust. Een van de personen aan boord slaagde er via de scheepsradio in de kustwacht te contacteren en verklaarde onder andere dat de bemanning het schip had verlaten. Daarop verwittigde de kustwacht een IJslandse patrouilleboot, de Tyr, die zich in de buurt bevond in het kader van een missie van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

De Tyr vaart momenteel langs de stuurloze boot, maar kan voorlopig niet veel meer doen als gevolg van de woeste zee. Drie artsen die zich aan boord van de Tyr bevinden, zullen met een helikopter op de Ezadeen worden gedropt, om er medische bijstand te verlenen.

Tweede keer

Dinsdag moest de Italiaanse marine al de controle overnemen van het stuurloze Moldavische vrachtschip Blue Sky M. Dat schip had meer dan 760 migranten aan boord, en was op weg naar Puglia. Volgens de Italiaanse kustwacht werd zo een scheepsramp vermeden.