130 mensen opgepakt bij protest in Moskou

In Moskou zijn minstens 130 mensen opgepakt tijdens protesten van anti-regeringsdemonstranten. Zij verzamelden met enkele duizenden in Moskou om actie te voeren tegen de veroordeling van Aleksej en Oleg Navalny. De organisatoren hadden geen toelating aangevraagd en de politie kwam massaal ter plaatse. Aanvankelijk verliep het protest rustig, maar tegenbetogers gingen regelmatig in de clinch met de demonstranten.

Aleksej Navalny is een van de grootste critici van het regime van Vladimir Poetin. Vanochtend werd hij - in wat critici een politiek proces noemen - veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar. Zijn broer Oleg moet wel effectief 3,5 jaar naar de cel. De broers werden veroordeeld omdat ze ruim 400.000 euro verduisterd zouden hebben van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher. Zelf zijn ze dat altijd blijven ontkennen.

Aleksej zelf was ondanks zijn huisarrest ook naar Moskou gekomen om deel te nemen aan de protesten, maar eens ter plaatse werd hij vrij snel opgepakt door de politie. Net als hem werden minstens 130 andere mensen opgepakt op het Manezhka-plein.