Eerste ebolageval in Verenigd Koninkrijk

In Schotland is een uit West-Afrika teruggekeerde hulpverleenster in de strijd tegen ebola zelf besmet geraakt. De vrouw wordt voorlopig in een ziekenhuis in Glasgow behandeld. De ziekte is in een nog zeer vroeg stadium vastgesteld, luidde het in een mededeling van de Schotse deelregering in Edinburgh. Het gevaar voor andere mensen is daarom "erg laag". Het is het eerste geval van ebola binnen Groot-Brittannië.

Eerder werd er al wel een in Afrika ziek geworden Britse hulpverlener naar huis overgevlogen. De vrouw was zondagavond via de Marokkaanse stad Casablanca en Londen Heathrow, de grootste luchthaven van Europa, in een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways naar huis teruggekeerd. Ze had in Sierra Leone als medewerkster van de gezondheidszorg bij de strijd tegen het dodelijk virus geholpen. Vanochtend was ze naar het ziekenhuis gegaan, omdat ze zich niet goed voelde.

Ze wordt voorlopig in quarantaine in het ziekenhuis behandeld. Elk contact dat de vrouw heeft gehad met andere mensen wordt nu gecontroleerd, luidt het. Iedereen, die mogelijk gevaar op een infectie heeft gelopen, zal gecontacteerd worden. In overeenstemming met de Britse regelgeving voor ebola-gevallen zal de patiënte zo snel mogelijk naar een ziekenhuis in Londen overgebracht worden, waar de verzorging en behandeling het best gewaarborgd is.