Nieuwe Griekse crisis op komst?

Nu de politieke toestand in Griekenland veranderd is, neemt in ons land en de rest van Europa de angst toe dat er weer een crisis zoals in 2011 aankomt. Niemand zit te wachten op een herbeleving van de Griekse crisis en alle gevolgen daarvan voor de economie. Paul D’Hoore legt uit of deze angst terecht is.

Volgens D’Hoore gaan we toch de crisis van 2011 voor een stukje herbeleven, maar dan vooral op gebied van onzekerheid over Griekenland. Naar alle waarschijnlijkheid zal het daar niet gemakkelijk worden om een nieuwe regering te vormen. Zolang we niet weten wat Griekenland op politiek gebied zal beslissen, wil Europa en het IMF overigens geen nieuwe schijf noodgeld storten.

Toch is er volgens D’Hoore geen reden om aan te nemen dat een nieuwe crisis weer zoveel invloed zal hebben op de Europese economie. “Dat was zo in 2011, maar dat zal toch niet dezelfde vorm aannemen als nu, want toen hadden we dat nooit meegemaakt,” zegt D’Hoore.Intussen is Europa hier veel beter op voorbereid. “We gaan niet volledig hetzelfde verhaal beleven als toen, maar met Griekenland weten we niet waar we aan toe zijn.”