China blokkeert toegang tot Gmail

In China is de toegang tot Gmail, de e-mailservice van Google, geblokkeerd. Dat melden Google en verschillende internetverkeerorganisaties aan persagentschap Belga. Het is al de tweede maal dit jaar dat China de toegang tot internet beperkt. De internetcensuur in het land wordt steeds strenger.

Al het Gmailverkeer dat via Hongkong gaat, wordt geblokkeerd door de Chinese overheid. Dat verklaart Dyn, een organisatie die toeziet op het internetverkeer. Ook het Google Transparency Report toont aan dat het gebruik van Gmail vrijdag snel begon te dalen en zaterdag een nulpunt bereikte. Internetgebruikers in Peking bevestigen dat de internetservice enkel nog toegankelijk is via een vpn-verbinding, waarbij het lijkt alsof je op een andere locatie inlogt. 

Niet alleen Gmail is onbereikbaar voor de bevolking, maar ook Facebook, Twitter en Youtube werden ontoegankelijk gemaakt. Daarnaast is het voor de Chinese bevolking onmogelijk om websites van mensenrechtenorganisaties te bekijken.

De censuur in China is niet nieuw, maar neemt nu wel duidelijk in strengheid toe.In juni werden ook al verschillende services afgesloten naar aanleiding van de 25e verjaardag van de opstand op het Tiananmenplein. Sinds 2012 waren de nieuwssites van New York Times en Bloomberg al geblokkeerd, nadat ze een onderzoek voerden naar de financiën van de Chinese premier Wen Jiabao en de huidige president Xi Jinping.