Vliegtuig "wellicht op de zeebodem"

Meer dan 24 uur na het laatste radiocontact is er nog geen spoor van het vermiste vliegtuig van AirAsia. De Airbus met 162 mensen aan boord verdween tussen Indonesië en Singapore. De zoekactie is volop bezig, maar de ruwe zee bemoeilijkt ze.

"We gaan ervan uit dat het vliegtuig op de zeebodem ligt", aldus de verantwoordelijke van de reddingsactie, Bambang Sulistyo. "Als dat waar is, zal het moeilijk zijn om het toestel te lokaliseren, omdat onze apparatuur ontoereikend is." De zoekactie is gericht op een gebied tussen de eilanden Sumatra en Borneo, in de buurt van de eilanden Banka en Billiton.

"We zoeken ook aan land", aldus het hoofd van de burgerluchtvaart, Djoko Murjatmojo. "We kunnen niet uitsluiten dat het toestel in West-Kalimantan (op Borneo) of op Banka of Billiton neergestort is." De zone waarin gezocht wordt, bedraagt bijna 13.000 vierkante kilometer.

Vlucht QZ8501 is zondagochtend in het Indonesische Soerabaja opgestegen en had drie uur later moeten landen in Singapore. Na twee uur viel het radiocontact met het toestel weg. De piloot zou geen noodoproep uitgestuurd hebben, maar had wel gevraagd om op grotere hoogte te mogen vliegen wegens het slechte weer.