Brand op ferry "onder controle"

De situatie op de ferry "Norman Atlantic", die sinds de nacht van zaterdag op zondag in brand staat, was rond 20.30 uur "onder controle". Dat meldt de Griekse rederij Anek. "Er is enkel nog rook", aldus een woordvoerder aan het Griekse persbureau ANA. "Er is een nieuwe poging aan de gang om met andere boten de passagiers van het schip te halen via touwladders."

Anek huurt het schip van zijn Italiaanse eigenaar. Het bedrijf bevestigt dat men begonnen was met het schip weg te slepen, maar dat de kabel waarmee dat gebeurde gebroken is. Eerder liet de Italiaanse kustwacht weten dat sleepboot Marietta Barretta erin was geslaagd zich aan de ferry vast te koppelen. Volgens Anek willen de Italiaanse autoriteiten het schip naar Brindisi slepen, terwijl Albanië veel dichterbij is.

Het hoofd van het Italiaanse bedrijf dat eigenaar is van het schip liet weten dat het schip op 19 december nog gekeurd werd en dat het zich in een perfecte staat bevond, aldus het Italiaanse persagentschap ANSA. "De inspecteurs hadden een klein defect ontdekt in een van de branddeuren, nummer 112 op dek 5, waar de brand volgens onze informatie is ontstaan. Dat defect werd meteen verholpen en de inspecteurs waren tevreden, waardoor het schip verder kon varen."

Bij de brand viel zeker één dode. Slechts 167 van de 478 opvarenden konden al gered worden.