Opnieuw Maleisisch vliegtuig zoek

Er is opnieuw een Maleisisch vliegtuig vermist, ditmaal vlucht QZ 8501 van de lagekostenmaatschappij AirAsia. Het toestel heeft 155 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord en was op weg van Indonesië naar Singapore. Om 6.17 uur plaatselijke tijd (0.17 uur Belgische tijd) werd het contact met de luchtvaartautoriteiten verbroken. De piloot vroeg net voor het toestel verdween of hij hoger mocht vliegen, om de wolken te vermijden.

Het vliegtuig raakte vermist boven de Javazee, tussen de eilanden van Kalimantan en Java. Dat is in het Indonesische luchtruim. De meeste passagiers aan boord van QZ 8501 waren Indonesiërs, maar er waren ook zes buitenlanders. Het gaat om drie Koreanen, een Singaporees, een Fransman en een Maleisiër. AirAsia is erg populair bij backpack-toeristen. Zeventien van de 155 passagiers waren kinderen, onder wie één baby. AirAsia heeft een telefoonlijn opengesteld waar familieleden en vrienden terechtkunnen voor meer informatie. De autoriteiten zijn intussen met een grootschalige zoekactie gestart, maar die ligt momenteel stil omdat de nacht gevallen is.

Toestel waarschijnlijk neergestort

De leiding van de zoekoperatie gaat er ondertussen van uit dat het toestel is neergestort. Het wrak zou zich op 145 kilometer voor het eiland Belitung, ten oosten van Sumatra, bevinden. Dat schrijft het Indonesische persagentschap Antara op basis van verklaringen van de autoriteiten. 

Voor Maleisië is 2014 een zwart jaar: eerder verdween al een toestel van Malaysia Airlines (MH370) en deze zomer werd een toestel (MH17) boven Oekraïne neergehaald.