Vredesgesprekken in Minsk geannuleerd

De vredesonderhandelingen tussen de Oekraïense rebellen en Kiev, die normaal gezien vandaag in het Wit-Russische Minsk zouden plaatsvinden, gaan niet door. Dat heeft de woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Er is niet onmiddellijk een reden gegeven.

"De ontmoeting van de contactgroep" bestaande uit vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met de rebellen zal vandaag niet plaatsvinden, aldus Dmitri Mirontsjik. Volgens hem hangt het af van de leden van de groep wanneer de volgende ontmoeting kan plaatsvinden.

De gezant van de zelfverklaarde Republiek van Donetsk, Denis Poesjilin, zei dat hij geen uitnodiging had gekregen voor de gesprekken in Minsk. Volgens Poesjilin hadden de rebellen samen met de OVSE de nieuwe vergadering voorbereid, maar kwam er geen reactie van Oekraïense zijde. De Russische ambassade in Kiev zei geen informatie te hebben over een volgende ontmoeting. 

Woensdag zaten de verschillende partijen voor het eerst sinds meer dan drie maanden samen in Minsk om een oplossing te vinden voor het conflict, dat sinds april het leven kostte aan 4.700 mensen. De gesprekken van vandaag zouden - volgens de Britse openbare omroep BBC - de terugtrekking van zwaar wapentuig aan de frontlinie, de ruil van gevangenen en een einde aan de economische blokkade van de rebellengebieden aangesneden hebben.

Kiev en de rebellen kwamen gisteren volgens de opstandelingen een gevangenenruil overeen: 225 rebellen voor 150 leden van de Oekraïense veiligheidstroepen. Volgens Donetsk zou dat vandaag nog gebeuren.