Dossier Strijd tegen IS

VS: “IS zat niet achter crash Jordaanse F-16”

Het Jordaanse vliegtuig dat gisteren in Syrië is neergestort, is niet neergeschoten door de Islamitische Staat. Dat bevestigt Centcom, het commando van de Verenigde Staten voor het Midden-Oosten en Centraal-Azië, in een persbericht. Eerder meldde een anonieme Amerikaanse bron dat het nog niet zeker was of het vliegtuig werd neergeschoten of dat een technische panne aan de oorzaak van de crash lag.

"De bewijzen geven duidelijk aan dat IS het toestel niet heeft neergeschoten, in tegenstelling tot wat de terroristische organisatie beweert", aldus Centcom. Een Amerikaanse verantwoordelijke verklaarde eerder dat de coalitie die strijdt tegen de Islamitische Staat (IS) momenteel de oorzaak van de crash in Raqa, in het noorden van Syrië, onderzoekt en bezorgd is over het lot van de piloot, maar dat het "momenteel nog niet geweten is of het vliegtuig in panne viel of geraakt werd door vijandelijke schoten. Hij bevestigde wel dat de piloot van de F-16, een onderluitenant van 26, gegijzeld wordt. "We ondersteunen alle inspanningen die geleverd worden om hem te redden, en we tolereren niet dat IS deze ongelukkige crash gebruikt om propaganda te voeren", aldus Centcom nog.

IS heeft een aanval tegen het vliegtuig en de gijzeling van de piloot opgeëist door op jihadistische websites foto's te tonen waarop IS-strijders de piloot omsingelen. Het is de eerste keer dat een vliegtuig van de coalitie tegen IS neerstort sinds het begin van de operaties in september. De toestellen voeren regelmatig aanvallen uit in de buurt van Raqa, de hoofdstad van de extremistische groep die grote delen van Irak en Syrië controleert.