Paus: “Wereld heeft tederheid nodig”

"De wereld heeft nood aan tederheid." Dat zei Paus Franciscus gisteravond tijdens zijn kerstmis. Enkele uren eerder had hij getelefoneerd naar een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak om er de christenen die op de vlucht zijn voor de militanten van Islamitische Staat een hart onder de riem te steken.

Paus Franciscus stapte de Sint-Pietersbasiliek binnen voorafgegaan door tien kinderen die bloemen droegen, afkomstig uit landen die Franciscus al heeft bezocht of van plan is te bezoeken. "Dezer dagen heeft de wereld nood aan tederheid", zei Franciscus tijdens zijn homilie. "De wereld heeft nood aan Gods geduld, nabijheid en tederheid." Of nog: "Het leven moet tegemoet getreden worden met goedheid, mildheid."

Eerder op de dag had de paus het vluchtelingencentrum van Ankawa bij Erbil gebeld, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Duizenden vluchtelingen, opgejaagd door de terreur van Islamitische Staat, zochten er bescherming. "Jullie zijn als Jezus in de nacht van zijn geboorte, toen hij gedwongen werd te vluchten. Jullie zijn als Jezus in deze situatie, en dit betekent dat we nog harder voor jullie bidden", zei de paus. Een dag eerder had Franciscus een brief laten publiceren waarin hij vervolgde christenen in het Midden-Oosten vertelde dat hij iedere dag voor hen bidt. De paus is ook van plan hen in persoon te ontmoeten.