Politie doodt weer zwarte tiener in VS

In het Amerikaanse Berkeley, in de staat Missouri, is opnieuw een zwarte tiener doodgeschoten door een blanke agent. De politie kreeg een oproep voor winkeldiefstal. Toen de agent arriveerde en de man aansprak, trok die opeens een wapen. De politieman schoot hem dood. 

Volgens eerste berichten zou het gaan om de achttienjarige Antonio Martin. Hij werd neergeschoten aan een tankstation. Volgens de politie van St.Louis trok de man een wapen, waarop hij werd neergeschoten. Andere bronnen spreken dat tegen en zeggen dat de tiener ongewapend was.

Meteen na de schietpartij kwamen tientallen mensen naar het tankstation en braken er schermutselingen uit.

De feiten doen sterk denken aan de dood van Michael Brown, die werd doodgeschoten door een blanke agent in Ferguson, ook al in St.Louis. Dat zorgde voor wekenlang protest. Toen de agent recent werd vrijgesproken, laaiden rellen weer op.

De reactie van de politie van St.Louis:

De politie van St.Louis is een onderzoek gestart naar een dodelijk schietincident, waarbij een politieagent uit Berkeley, Missouri betrokken was.

Rond 23u15 op 23 december 2014 deed een politieagent van de stad Berkeley een routinecontrole aan het tankstation, gelegen op 6800 N. Hanley, toen hij twee mannen zag aan de zijkant van het gebouw.

De agent stapte uit zijn wagen en benaderde de personen, toen een van de mannen een handgeweer uithaalde en dat richtte op de agent. Uit vrees voor zijn leven, schoot de agent meerdere keren. Hij raakte de persoon meerdere keren en verwondde hem fataal. De tweede persoon vluchtte weg.

Het politiebureau van Berkeley heeft gevraagd aan de afdeling Misdaden tegen Personen van de politie van St.Louis om het onderzoek te voeren. De politie van St.Louis heeft het handgeweer van de overleden persoon gevonden op de plaats van de feiten.

Op dit ogenblik kunnen we de identiteit van de overleden persoon niet bevestigen. Het onderzoek loopt nog en verdere details zullen bekend gemaakt worden tijdens de loop van het onderzoek.