Reeks dodelijke aanslagen in India

Bij vijf gecoördineerde aanslagen op dorpen in de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam, zijn dinsdag 56 mensen om het leven gekomen en tachtig gewond. De aanslagen zijn wellicht het werk van de separatistische groepering van Bodoland (NDFB). Dat meldt de politie.

Getuigen vertelden dat de in legeruniformen gehulde en met aanvalswapens uitgeruste opstandelingen dorpsbewoners aanmaanden buiten te komen om die vervolgens in koelen bloede te executeren. Onder de slachtoffers waren er ook kinderen, aldus deelstaatpremier Tarun Gogoi.

De illegale NDFB strijdt al decennia voor de onafhankelijkheid van hun regio. Volgens televisiezender NDTV heeft de staat "code rood" afgekondigd en is er een avondklok ingesteld.

De staat Assam, aan de grens met Bhutan en Bangladesh, kent een lange geschiedenis van grensconflicten tussen de autochtone stammen van Bodo, de islamitische inwijkelingen en de Adivasi-gemeenschap. Er vielen al eens 45 doden in het begin van het jaar. In 2012 waren er 100 doden en 400.000 vluchtelingen.