Dossier Strijd tegen IS

"IS verkracht Yezidi's als oorlogswapen"

“Islamitische Staat gebruikt verkrachting als oorlogswapen,” zegt Amnesty international. Volgens een publicatie van Amnesty werden honderden tot duizenden meisjes en vrouwen ontvoerd door militanten van IS en op regelmatige basis gemarteld en verkracht. Sommigen maken een eind aan hun leven om aan de gruwelbehandeling te ontsnappen.

In augustus ontvoerden soldaten van IS honderden Yezidimeisjes en -vrouwen in een poging het gebied van het Sinjargebergte etnisch te zuiveren. De vrouwen werden als slavinnen verkocht en moeten martelingen en herhaaldelijke verkrachtingen ondergaan. Veertig vrouwen slaagden erin te ontsnappen en vertelden Amnesty International hun vreselijke verhaal. 

Volgens de getuigenissen stappen verschillende vrouwen uit het leven uit angst om hetzelfde lot van verkrachting en marteling te ondergaan. Zo vertelt een onstnapte vrouw over de zelfdoding van een negentienjarig meisje. "Ze was heel mooi. Ik denk dat ze wist dat een man haar zou meenemen en dat ze zichzelf daarom het leven ontnam."

Amnesty verklaart dat de vrouwen zwaar getraumatiseerd zijn en benadrukt dat er een groot tekort is aan medische hulp en psychologische bijstand.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.