Gezin gedode zwarte man: "Geen wraak"

In New York wordt massaal gerouwd om de twee politiemannen die dit weekend zijn doodgeschoten. Ze zijn vermoord door een man die wraak nam voor het geweld van blanke agenten tegen zwarte inwoners. De weduwe en de moeder van Eric Garner, één van die zwarte slachtoffers, roepen op om geen geweld te gebruiken tegen de politie.

“Mijn echtgenoot was geen gewelddadig man”, vertelt weduwe Esaw Garner. “Ik wil dan ook niet dat eender welke vorm van geweld met zijn naam wordt verbonden. Het is triest wat de familie van de twee neergeschoten agenten meemaken.”

Wurggreep

De 43-jarige Eric Garner stierf nadat hij in juli in een wurggreep werd gehouden door een agent in New York. De wetsdokter noemde het moord, maar de agent moest zich niet verantwoorden voor een rechter.

Agenten gedood uit wraak

De dood van Eric Garner zou samen met die van de zwarte jongen Michael Brown uit Ferguson te maken hebben met de moord op twee agenten dit weekend. Ismaaiyl Brinsley, een zwarte man van 28 schoot twee agenten koelbloedig dood. Daarna pleegde hij zelfmoord in een metrostation. De man zou zich op sociale media erg vijandig hebben uitgelaten over de politie. Hij noemde daarbij ook de namen van Michael Brown en Eric Garner.