Boze Italiaan beklimt Sint-Pietersbasiliek

Een Italiaanse ondernemer heeft uit protest tegen een Europese richtlijn voor de vijfde keer de gevel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome beklommen. Marcello di Finizio klom ongeveer tachtig meter omhoog en nestelde zich op een fronton van de basiliek.

Di Finizio is niet aan zijn proefstuk toe. Al vier keer eerder reikte hij naar de beroemde koepel van Vaticaanstad. In oktober 2012 verbleef hij zelfs meer dan vierentwintig uren in de hogere regionen van de basiliek alvorens hij door de brandweer ontzet werd.

"Dit is een executie"

Tijdens zijn telefoon met de politie laat de man weten dat zijn dood de schuld is van de politie. "Ik hou van het leven. Ik heb mijn hele leven al moeten vechten. Ik heb mooie dingen opgebouwd, maar alles wordt afgepakt. Ik blijf hier zonder te eten, slapen of te drinken. Tot ik het niet meer ankan en dan zal ik neerstorten door uitputting. Maar het moet duidelijk zijn dat het een moord is, een executie."

Bolkestijn-richtlijn

Deze zomer spendeerde hij overigens ook tachtig dagen op een kraan in Trieste. Oorzaak van de woede die di Finizio steeds maar weer tot klimmen beweegt: de Bolkestijn-richtlijn die Italië tegen volgend jaar zou verplichten om de door de staat verleende concessies voor het beheer van de stranden openbaar te veilen. Dat bedreigt volgens de ondernemer het voortbestaan van zijn nering aan de kust van Trieste.