Obama: "Sony heeft fout gemaakt"

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat filmstudio Sony "een fout" heeft gemaakt door de release van de film ‘The Interview’ te schrappen, na bedreigingen met aanslagen van de hackers die eerder aan de haal gingen met tal van interne documenten. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn eindejaar persconferentie in het Witte Huis in Washington. Hij zei dat de VS Noord-Korea van antwoord zullen dienen. De VS beschuldigen Pyongyang er immers van achter de hacking bij Sony te zitten.

Obama zei dat hij de bezorgdheid van Sony begrijpt, maar wou dat de filmstudio een andere beslissing had genomen. "We kunnen niet in een maatschappij leven waarin een dictator ergens censuur begint uit te oefenen in de Verenigde Staten."

"Gepast reageren"

Hij bevestigde, zoals eerder ook politiedienst FBI, dat volgens Amerikaanse info Noord-Korea achter de hacking zit. "We zullen daarop gepast reageren, wanneer en hoe wij dat willen." Details wou hij echter niet kwijt. Obama sloot ook uit dat een ander land met Pyongyang zou hebben samengewerkt.

‘The Interview’ gaat over twee journalisten die een interview verkregen hebben met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en van de CIA de opdracht krijgen hem te vermoorden. Het regime in Pyongyang had zware kritiek op de film, maar ontkent nog steeds met klem dat het achter de hacking van Hollywoodstudio zou zitten. De film had op 25 december in de VS moeten uitkomen. De meeste bioscopen hadden besloten de film niet te vertonen, gezien de hackers bezoekers hadden opgeroepen weg te blijven van plaatsen waar ‘The Interview’ zou worden vertoond en met aanslagen hadden gedreigd.

Sony zoekt alternatieve release

Sony is niet "gekapituleerd" voor de hackers die met aanslagen dreigden tegen bioscopen die de film ‘The Interview’ zouden vertonen, zo heeft baas Michael Lynton het schrappen van de release verdedigd op de Amerikaanse televisie. De studio zoekt naar "alternatieve wegen" om de film toch tot bij het publiek te brengen. Makkelijk lijkt dat niet te worden. Mogelijk wordt de film op YouTube gezet.