VS stuurt 1300 soldaten naar Irak

De Verenigde Staten zullen 1.300 soldaten naar Irak sturen in januari, zo zei het Pentagon gisteren. De ontplooiing maakt deel uit van de inzet van 1.500 bijkomende soldaten die president Barack Obama in november goedkeurde, aldus Pentagon-woordvoerder John Kirby.

"Hun missie zal het trainen, adviseren en steunen van Iraakse veiligheidstroepen zijn", aldus Kirby. Ongeveer 1.000 soldaten komen van een gevechtsteam in Fort Bragg, North Carolina. Kirby omschreef hen als soldaten die over de vaardigheden contraspionage, logistiek en communicatie beschikken.

De VS bestrijden sinds augustus militanten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië. Op 8 augustus lanceerde Obama luchtaanvallen tegen de jihadisten in Irak en breidde dat later uit naar doelwitten in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week dat Obama enkel Amerikaanse luchtaanvallen wil gebruiken om de militanten te verzwakken, en intussen andere landen in het gebied aan te moedigen hun rol in de militaire inspanningen te verhogen.