Dossier Strijd tegen IS

België verlengt missie tegen IS in Irak

De bijdrage van de Belgische F-16's aan de strijd tegen Islamitische Staat in Irak wordt met zes maanden verlengd tot 31 juni 2015. Bovendien zal Defensie met een vijftigtal militairen kunnen deelnemen aan een opleidings- en adviesmissie, die het moet mogelijk maken de soevereiniteit van de Iraakse troepen op lange termijn te verzekeren. Dat staat in het operationele inzetplan van Defensie, dat groen licht kreeg van de ministerraad.

Minister van Defensie Steven Vandeput preciseerde nadien tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat voor de inzet van de militairen een budget van 6,77 miljoen euro is geprogrammeerd. Eerst worden evenwel twee planificateurs ter plaatse gestuurd om een en ander voor te bereiden, onder andere over de vestigingsplaats, op basis van wiens bevindingen een beslissing zal worden genomen.

Wel benadrukte de N-VA-minister dat de Belgische militairen niet in oorlogszone zullen verblijven of aan gevechten zullen deelnemen. Het is de bedoeling dat ze met Duitse collega's zullen samenwerken.

Irak is niet de enige buitenlandse missie die Vandeput in zijn inzetplan heeft weerhouden. Zo blijven onder andere 70 militairen actief in Afghanistan, van wie het leeuwendeel in Mazar-i-Sharif zal verblijven om Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en bij te staan. België zal in het kader van het readiness action plan van de Navo 250 militairen gedurende een maand inzetten, net als vier F-16's gedurende hoogstens tweemaal vier maanden, om de veiligheid in het Oost-Europese luchtruim te verzekeren.