Nederland op rand van politieke crisis

In Nederland wordt gevreesd voor een kabinetscrisis als gevolg van een weggestemde zorgwet van de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Nederlandse Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Schippers de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.

De uitkomst is verrassend, want eerder dit jaar verzekerde Schippers zich van de steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Deze partijen gingen akkoord nadat op hun verzoek de bezuinigingen op de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met ruim 300 miljoen euro waren verzacht. De combinatie VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zou in de Eerste Kamer goed moeten zijn voor 38 van de 75 zetels, een nipte meerderheid.

Maar door de tegenstemmen van drie PvdA'ers verdween de meerderheid en vielen alle plannen in duigen. De drie dissidenten binnen de Senaatsfractie van de PvdA zullen uiteindelijk moeten instemmen, anders dreigt het kabinet te vallen, verwachten ingewijden. Woensdagochtend komt volgens sommige bronnen de Senaatsfractie bijeen voor overleg.

Volgens ingewijden rond de coalitie is in het crisisberaad afgesproken dat Schippers haar afgestemde wetsvoorstel zonder wijzigingen begin volgend jaar opnieuw zal inbrengen in de Tweede Kamer. Er worden wel maatregelen genomen om tegemoet te komen aan de principiële bezwaren van de dissidente PvdA'ers Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst.

Het kabinet wil van die drie woensdag horen dat zij bereid zijn verder te denken en mee te praten over de plannen van Schippers. Zijn ze dat niet, dan dreigt woensdag al een kabinetscrisis. Willen ze wel meepraten, dan zal Schippers haar voorstel opnieuw door de Tweede Kamer loodsen. Daarna komt het weer in de senaat op tafel. Dan moeten alle drie de dissidenten voor stemmen. Anders haalt het wetsvoorstel het opnieuw niet en is er alsnog een kabinetscrisis.