Groot asbestalarm in Nederlands stadje

UPDATE - Opruiming duurt tot zaterdag

De opruiming van asbest in Roermond duurt nog tot zaterdagmorgen. Het gebied waar asbest is neergekomen door de grote brand in de jachthaven van het Nederlandse Roermond, is groter dan werd gedacht. Er is meer asbest gevonden, vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio over de ontdekking woensdag. Het gebied in het centrum van Roermond dat is afgezet, is uitgebreid. 

Op veel plaatsen mogen mensen niet naar buiten en daardoor zitten ze opgesloten in hun huis. Als ze toch uit huis willen, moeten ze via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten, liet de veiligheidsregio weten.

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond heeft woensdagochtend een noodverordening afgekondigd vanwege het asbestalarm. Ook maakte de Nederlandse gemeente bekend dat er een noodnummer komt voor bezorgde bewoners.

Wassen

De noodverordening betekent dat iedereen in het gebied de aanwijzingen van de hulpdiensten moet opvolgen. Bewoners in het besmette gebied moeten verder ramen en deuren gesloten houden. Ook kunnen hulpdiensten bewoners opdragen om binnen te blijven. Ieder die in het gebied niet thuishoort, moet er weg gaan.

Volgens burgemeester Cammaert mogen alleen mensen die wonen en werken in het afgezette gebied naar binnen. "Mensen die hier wonen of werken, mogen er dus in, maar ze moeten wel hun schoenen wassen als ze aankomen. Met gewoon kraanwater wassen ze de asbestdeeltjes dan van hun schoenen."

Duizenden vast in binnenstad

Het is nog onbekend hoeveel mensen precies worden getroffen, maar het zijn er zeker duizenden in de binnenstad. Daarbuiten is het aantal nog vele malen groter. Het schoonmaken van het station en de belangrijkste wegen hebben prioriteit volgens de gemeente. Mensen hebben dan zo min mogelijk last van de reisbeperkingen.

Voor mensen die vragen hebben, opent Roermond een speciaal telefoonnummer. Cammaert zei dat later op de dag bekend wordt naar welk nummer bezorgde inwoners kunnen bellen.

Brand in havenloods

De grote brand brak dinsdagavond uit in een winteropslag van jachten. Daarbij kwam veel asbest vrij en de rook trok richting de stad. De brandweer dacht eerst dat de gevaarlijke stof over een gebied van 500 meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt veel groter te zijn. "Precies de helft van de binnenstad van Roermond is getroffen. De ene helft is dus afgesloten en de andere helft niet", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Tientallen jachten gingen dinsdag in vlammen op. De boten lagen in twee loodsen aan jachthaven Het Steel. Het gebied rondom de brand was al een tijdje afgesloten vanwege het asbest. Omwonenden moesten ramen en deuren dichthouden. Waardoor de brand ontstond, is nog niet duidelijk.

Bekijk ook de beelden van de brand:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be