Gijzeling in school Pakistan: 141 doden

Een groep talibanstrijders heeft vanochtend een school bestormd in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan. In de school, door het leger beheerd, hielden ze naar schatting 500 leerlingen en leerkrachten gegijzeld. Volgens de laatste informatie is er sprake van 141 doden, onder wie zeker 132 leerlingen. Het leger heeft de school bestormd en de gijzelnemers gedood. 

Volgens politieofficier Mudassar Abbas bestormden minstens zeven gewapende militanten de Army Public School en openden ze het vuur op kinderen en leerkrachten.

141 doden

Bij de bestorming van de school zijn minstens 141 mensen gedood, zo heeft Pervaiz Khattak, premier van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa in een nieuwe balans meegegeven. De meeste slachtoffers zijn scholieren tussen 10 en 20 jaar. Nog eens meer dan 120 kinderen raakten gewond, zei de premier.

Vergeldingsactie TTP

De Pakistaanse taliban (TTP) eiste de aanval op, als vergelding voor een militair offensief tegen de militanten in de noordwestelijke stammenregio, in Noord-Waziristan. Abbas zei dat minstens 500 leerlingen gegijzeld zijn in een auditorium. De provinciale minister van Onderwijs, Mushtaq Ghani, zei dat soldaten en politieagenten in de school de gegijzelden proberen te bevrijden. Een woordvoerder van de TTP zei aan het Franse persagentschap AFP zes mannen gestuurd te hebben, onder wie sluipschutters en zelfmoordterroristen. Zij zouden het bevel hebben gekregen op de oudere leerlingen te schieten, maar de kinderen te sparen.

Alle militanten dood

Ruim vijf uur na de start van de gijzeling heeft het leger de school dan bestormd. Daarbij hebben ze alle talibanstrijders kunnen doden. "Vijf militanten zijn gedood door de commando's en een ander deed een zelfmoordvest op zijn lichaam ontploffen, toen hij omringd was door soldaten", aldus een statement van het leger.