Gijzeling: Cafébaas en advocate komen om

De gijzeling in een café in Sydney heeft aan twee gijzelaars het leven gekost. Ze werden doodgeschoten door de gijzelnemer. Die werd meteen daarna door politiekogels geraakt. De slachtoffers zijn Tori Johnson (34), de manager van het café, en Katrina Dawson (38), advocate en moeder van drie kinderen. De gijzelnemer was een radicale Iraniër.

Zwaar bewapende agenten bestormden het Lindt Chocolat Cafe aan Martin Place rond 2.00 uur plaatselijke tijd en maakten zo na meer dan zestien uur bang afwachten een einde aan de gijzeling. Iets later kwam het nieuws dat de dader tijdens de bestorming werd neergeschoten en naar het ziekenhuis werd overgebracht, waar artsen zijn overlijden vaststelden. Er vielen ook zes gewonden. In totaal werden in het café 17 mensen gegijzeld. Volgens de politie was de gijzeling het werk van één dader.

Het drama zorgt inmiddels voor geschokte reacties in Sydney en aan Martin Place, in het commerciële hart van de stad, worden bloemen neergelegd voor de slachtoffers. Ook premier Mike Baird van New South Wales bracht een bezoek aan de plaats van het drama. "Iedereen deelt in de pijn. Onze gedachten zijn met de slachtoffers, hun familie en hun vrienden en we moeten alles doen wat we kunnen om hen te steunen", verklaarde een zichtbaar aangeslagen Baird. "De waarden die we gisteren koesterden, koesteren we ook vandaag nog. Waarden als vrijheid, democratie en harmonie. Ze definiëren ons gisteren, vandaag en morgen", klonkt het. De Australische premier Tony Abbot bestempelde de gebeurtenissen als "onwaarschijnlijk tragisch". "We zullen hieruit een aantal lessen trekken, maar welke lessen precies weten we nog niet".

Vanuit Genève liet ook de eigenaar van het getroffen café, het Zwitserse bedrijf Lindt, weten diep geschokt te zijn. In Australië is sinds september alarmfase drie (van vier) voor terreur van kracht, wat betekent dat een terreuraanslag waarschijnlijk is. Tijdens een grootschalige razzia had de politie in september naar eigen zeggen een aanslag op Australische bodem verijdeld, waarbij een willekeurige passant op straat zou ontvoerd en onthoofd worden. Australië neemt met honderden elitesoldaten en vliegtuigen deel aan de internationale coalitie tegen de terreurorganisatie IS in Syrië en Irak.