Video: Bestorming café in Sydney

In Sydney heeft de politie na zestien uur een einde gemaakt aan een gijzeling in een café. De oproerpolitie bestormde het café, waarna explosies en schoten te horen waren. Mensen werden op draagberries naar buiten gedragen. Volgens de media vielen er twee doden en drie zwaargewonden.

Volgens de Australische televisie zou de dader bij de bestorming gedood zijn en is ook één van zijn gijzelaars om het leven gekomen. Volgens de politie is de gijzelnemer een radicale Iraniër. De gewapende man, die wellicht alleen handelde, was maandagmorgen kort voor tien uur lokale tijd het Lindt Chocolat Café aan Martin Place in het centrum van de stad binnengevallen.

Op tv-beelden was te zien dat de Iraniër een hoofddoek met Arabische letters droeg en verschillende vrouwen dwong een zwarte vlag met de islamitische geloofsbelijdenis voor een venster van het café te houden. Zijn eigenlijke motieven waren volgens de politie niet geheel duidelijk. Volgens eensluidende mediaberichten eiste de gijzelnemer herhaaldelijk een gesprek met de Australische premier Tony Abbott. Vijf van de gijzelaars konden in de loop van de dag uit het café in de zakenwijk ontkomen.