Sydney: 5 gijzelaars kunnen ontsnappen

Bij de gijzeling in het centrum van Sydney zijn vijf personen het café uit gevlucht. Dat was te zien op beelden van diverse televisiezenders. Drie van hen konden ontkomen via een branddeur naast het ‘Lindt Chocolat Café’ aan Martin Place. Het is niet duidelijk of ze konden ontsnappen of dat de gijzelnemer hen liet gaan. Volgens een plaatselijke politiechef zouden minder dan dertig mensen gegijzeld worden, en raakte voorlopig niemand gewond.

Intussen zou de politie ook contact hebben met de dader en wordt er getracht om het drama op een vreedzame manier te beëindigen. Over het motief voor de gijzeling bestaat nog geen duidelijkheid. Eerder op de dag had de gijzelnemer twee vrouwen klaarblijkelijk gedwongen om een islamitische vlag voor het raam van het café te houden. Toch wil de politie zich voorlopig niet uitspreken over het al dan niet terroristische karakter van de gijzeling.

Het leven in het Central Business District (CBD), de belangrijkste commerciële wijk van de stad, ligt intussen voor een groot deel stil. De politie is massaal aanwezig en sloot verschillende wegen af. Ook diverse gebouwen en kantoren werden uit voorzorg ontruimd, waaronder het Amerikaanse consulaat.