Dossier Strijd tegen IS

Gijzeling Sydney: vrees voor IS-actie

In een café in het centrum van Sydney houden een onbekende schutter een vijftiental mensen gegijzeld in het 'Lindt Chocolat Cafe' aan Martin Place. De gijzelaars moesten met hun handen in de lucht tegen het raam van het café staan. Vijf van hen zijn kunnen ontsnappen uit het café.

Getuigen zouden geweerschoten hebben gehoord en er was een islamistische vlag te zien zijn. Het gaat om een zwarte vlag met witte letters die gelinkt wordt aan de Syrische terroristische organisate Al-Nusra Front, die banden heeft met Al Qaida en Islamitische Staat. Cameraploegen hebben de schutter kunnen filmen. Hij gebruikte een werkneemster van het café als levend schild tegen sluipschutters. De politie is massaal ter plaatse en de omgeving werd ontruimd.

Martin Place is een van de drukste shoppingstraten van Sydney, midden in het Central Business District (CBD). Op het moment van de gijzeling waren honderden mensen er hun kerstboodschappen aan het doen. In de buurt bevinden zich heel wat officiële gebouwen, zoals het parlement van de deelstaat New South Wales. Ook de premier van New South Wales, Mike Baird, heeft zijn kantoor in de buurt. Een aantal gebouwen, waaronder dat van het Australische televisienetwerk Seven Network, zijn geëvacueerd. Wie zich toch nog in de gebouwen binnen de veiligheidszone bevindt, kreeg van de politie de raad om weg te blijven van de ramen. Volgens Sky News zou ook het Opera House zijn geëvacueerd nadat er daar een verdacht pakket werd aangetroffen.

In september werd in Australië bij een grote antiterreuroperatie nog een terreuraanslag verijdeld. Toen was er sprake dat leden van IS hadden opgeroepen tot aanslagen tegen Australische burgers.