Italiaans leven plat door stakingsactie

In Italië is vanochtend om 09.00 uur een algemene staking van start gegaan. Daartoe was opgeroepen door twee grote vakbonden, die in 54 steden betogingen houden tegen het economische en sociale beleid van de regering van Matteo Renzi.

Van het openbaar vervoer over de overheidsdiensten tot het onderwijs en een deel van de privé, alle sectoren zullen hinder ondervinden van de staking. De staking, die zowel in de privé- als in de openbare sector wordt georganiseerd, duurt tot 17.00 uur.

De actie komt er op initiatief van de socialistische CGIL, de grootste Italiaanse vakbondskoepel, en wordt gesteund door de UIL. Een derde, kleinere vakbond, de UGL, heeft zich bij de staking aangesloten terwijl de CISL besliste niet mee te doen. In de luchtvaartsector worden grote problemen verwacht door de deelname van de luchtverkeersleiders aan de actie.

De vakbonden zijn vooral kwaad op de "Jobs Act", een hervorming van de arbeidsmarkt die volgens Renzi moet leiden tot nieuwe jobs en het makkelijker maakt om mensen te ontslaan en de rechten van bedienden in de eerste jaren inperkt.