Boete voor verstoren uitreiking Nobelprijs

De 21-jarige Mexicaan die woensdag in Oslo op vreedzame wijze de ceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede verstoorde, heeft een boete van bijna 1.700 euro gekregen. Dat meldt de Noorse politie.

De Nobelprijs voor de Vrede werd woensdag in het stadhuis van Oslo uitgereikt aan de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiër Kailash Satyarthi, voor hun strijd voor de kinderrechten. Maar op het moment dat de jury de prijs wilde overhandigen aan de 17-jarige Malala, stormde een man met een Mexicaanse vlag naar voren. De veiligheidsdiensten slaagden er evenwel in hem snel te vatten en af te voeren.

Volgens de politie maakte de man zich schuldig aan verstoring van de openbare orde, en is hij bovendien op illegale wijze het stadhuis binnengedrongen. De Mexicaanse jongeman heeft de feiten toegegeven en aanvaardde ook een boete van 15.000 Noorse kroon, omgerekend bijna 1.700 euro.

De man is een student en asielzoeker die sinds eind november in Noorwegen verblijft. De vreemdelingenpolitie moet nu over zijn verdere lot beslissen. Intussen hebben de Noorse ordediensten ook hun excuses aangeboden voor het 'gat in het veiligheidssysteem'. "Dit had zich niet mogen voordoen", zo stelde John Fredriksen, hoofd van de politie van Oslo.

Bekijk het fragment hier: