5.000.000.000.000 stukken plastic in zee

In alle wereldzeeën samen drijven maar liefst 5 biljoen stukjes plastic. Al die stukken plastic samen vormen een volume van 269.000 ton. Dat blijkt uit een onderzoek van het Fives Gyres Instituut in het Amerikaanse Los Angeles.

Het is al langer bekend dat er zich grote hoeveelheden plastic in onze zeeën bevinden, maar onderzoekers hebben nu voor de eerste keer de exacte hoeveelheid berekend. Met de resultaten uit 24 kleinere onderzoeken en 1.500 stalen van over de hele wereld stelden ze de data samen.

Daaruit blijkt dat maar liefst 5 biljoen grote en kleine stukken plastic zich in zee bevinden. De grootste stukken, zoals plastic flessen en visnetten, drijven langs de kusten. Kleinere stukken plastic drijven vooral in de vijf grote waterkolken in de oceaan. Dicht bij de Noordpool bevinden zich de kleinste plasticdeeltjes.

‘The Ocean Cleanup’

De Nederlander Boyan Slat ontwikkelde ‘The Ocean Cleanup’, een systeem om plastic uit de oceanen te vissen. Hij oogstte veel lof met zijn uitvinding en verzamelde de afgelopen jaren maar liefst 2 miljoen dollar om zijn uitvinding te ontwikkelen. De installatie zelf moet op dit moment nog gemaakt worden.