“Europa verliest 90 MLD door sancties”

De Europese economie verliest op twee jaar tijd mogelijk 90 miljard euro door de sancties van het Westen tegen Rusland door de crisis in Oekraïne. Dat zegt de Russische eerste minister Dmitri Medvedev.

"Onze economie heeft als gevolg van de sancties vermoedelijk een paar tientallen miljarden dollars verloren", zei Medvedev op de Russische openbare televisie. "Maar uit berekeningen van onze economen blijkt dat de Europese economie, enkel door de weigering van contractenmet Rusland en door restrictieve maatregelen, dit jaar 40 miljard euro verliest en volgend jaar 50 miljard."

Sinds Rusland de Krim annexeerde in maart heeft de Europese Unie, de belangrijkste handelspartner van Rusland, steeds hardere sancties getroffen tegen Moskou. Vooral de grote staatsbanken werden daardoor getroffen, die vielen zonder financiering. Ook de oliesector, van vitaal belang voor Rusland, kreeg klappen. Rusland reageerde met embargo’s op talrijke voedings- en landbouwproducten uit Europa.

"Natuurlijk zijn we ongerust over onze export naar het oosten, maar het grootste deel gaat naar het westen", zei de Poolse minister van Financiën Mateusz Szczurek over de impact van de sancties."Dat is waarom de Poolse economie niet in elkaar is gestort." Polen heeft een grote agrarische sector en is erg gericht op Rusland en Oekraïne. Bovendien is niet alleen de Poolse landbouw getroffen, maar ook de sector van de bouwmaterialen. "De exportdaling naar Rusland en Oekraïne is aanzienlijk, maar slechts een klein deel van de daling is het gevolg van de sancties", zei Szczurek. "Hun economieën maken een recessie door en hun munten zijn sterk in waarde gedaald. In zo'n situatie zakt de export in."