434 doden tijdens dictatuur

Bijna dertig jaar na het einde van de militaire dictatuur in Brazilië, die duurde van 1964 tot 1985, is bevestigd dat in die zwarte periode 434 mensen zijn omgekomen. Dat heeft de rapporteur van de Waarheidscommissie, die onderzoek deed naar de dictatuur, aangekondigd.

"Het derde volume van dit rapport vertelt het verhaal van 434 doden of politieke verdwijningen ten tijde van de dictatuur", zei Pedro de Abreu Dallari tijdens een ceremonie. Presidente Dilma Rousseff werd erg emotioneel bij het meedelen van dit nieuws.

In Argentinië zijn tijdens de militaire dictatuur 30.000 doden gevallen, in Chili 3.200. Brazilië is het enige Zuid-Amerikaanse land waar deze misdaden nooit berecht zijn, vanwege een amnestiewet uit 1979.

De Nationale Waarheidscommissie werd in 2011 opgericht door Roussef, zelf een vroegere extreemlinkse guerillera die gemarteld en opgesloten werd onder de dictatuur. Op bijna drie jaar tijd hoorde de Waarheidscommissie meer dan 1.000 getuigen, en stelde ze een rapport op van 4.400 pagina's.