Burgemeester Maastricht stapt op

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht woensdag zijn vertrek aangekondigd. "De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen", laat hij woensdag weten in een verklaring. De 53-jarige VVD'er is genekt door twee seksueel getinte privéopnames.

De positie van Hoes stond opnieuw ter discussie na recente publicaties en een uitzending van PowNews over privéontmoetingen van Hoes met een 20-jarige jongeman. Zonder dat hij het wist, filmde de jongen hem tijdens hun eetafspraak. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje. Nadat het filmpje naar buiten was gekomen, praatten de fractievoorzitters in de Maastrichtse gemeenteraad vorige week een uur lang met de burgemeester.

"Privé en publiek"

Hoes laat weten dat hij ontsteld is dat zijn privéleven moedwillig en schaamteloos publiek is gemaakt. Hij bereidt met een advocaat stappen voor tegen de mensen die verantwoordelijk zijn, aldus de verklaring. "Ik zal er voor strijden dat een bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft. Ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen privé en publiek een uitspraak te doen."

Betrapt in hotel

Een jaar geleden kwam Hoes in opspraak toen hij in de lobby van een Maastrichts hotel zoenend werd gefotografeerd met een 24-jarige man. Hij had op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde. In oktober ging het stel na 22 jaar uit elkaar. De gemeenteraad oordeelde destijds dat de gefotografeerde affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven.

Hoes maakte net de vier jaar vol, hij begon in november 2010 aan zijn burgemeestersperiode in de Limburgse hoofdstad, waar hij de strijd aanbond met onder meer de gecriminaliseerde wiethandel en de coffeeshops.

Bekijk ook: