Zaak-Pistorius: OM mag in beroep gaan

De Zuid-Afrikaanse rechter Thokozile Masipa heeft het openbaar ministerie (OM) toegelaten in beroep te gaan tegen het verdict dat zij in de zaak-Pistorius heeft geveld.

Eind oktober bevond de magistrate Oscar Pistorius schuldig aan doodslag door schuld op zijn vriendin Reeva Steenkamp, wat de atleet op vijf jaar cel kwam te staan. Die straf kan na tien maanden in huisarrest worden omgezet. Het OM wil ‘Blade Runner’ in beroep veroordeeld zien voor moord, wat ook de aanvankelijke eis was. Volgens de rechter kan het OM de lengte van de straf niet aanvechten, hoewel het OM de straf veel te mild vindt.

De verdediging van de paralympiër wees gisteren beroep af, omdat het proces juridisch correct is verlopen. De verdediging kan voor de duur van een nieuw proces een vrijlating op borgtocht vragen.

De 28-jarige Pistorius schoot met Valentijn 2013 zijn vriendin door de badkamerdeur dood omdat hij naar eigen zeggen met een inbreker dacht te doen te hebben. De zaak gaat nu naar het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof. Bij een veroordeling wegens moord dreigt de loper levenslang te krijgen.